De ce îmi place să fac poze… cu telefonul mobil și nu fac fotografii :)


Am început demult treaba asta cu fotografia. Eram mic de tot, când taică-meu se juca cu un Smena rusesc, cu film alb negru, care ulterior trebuia a fi developat și scoase fotografiile de pe el la un laborator foto.

Mai tarziu, am descoperit telefoanele mobile, făceam fotografii cu vechile telefoane nokia, care aveau o cameră foto execrabilă. Din primul salariu de corporatist la Brd mi-am luat in rate un telefon sony ericsson 750i, un fel de tătic al smartphone-urilor actuale, care facea fotografii cât de cât decente.

Eram pasionat de tehnologie si mi se parea extraordinar să imortalizezi in cadre foto momente din viata ta, care mai tarziu pot deveni amintiri.

Ulterior, în preajma zilei mele de nastere am primit de la o verișoară plecată la muncă in Italia ca sa ingrijească moși și babe, un aparat foto Canon Powershot A450 cu care am inceput sa fac fotografii pe munte, in drumetiile pe care le faceam pe munte in Bucegi.

Cu ajutorul unui prieten deștept am invatat sa folosesc si photoshop-ul și adobe lightroom-ul, programe perfecte pentru editarea fotografiilor.

Stăteam la el ore intregi și îl urmăream cum editeaza pe calculator fotografiile și trebuie să recunosc ca nu prea înțelegeam mai nimic 🙂 treaba asta cu editarea necesită mult timp și răbdare, doua capitole la care eu stăteam foarte prost. Mereu am fost un berbec impulsiv pus pe fugă și fără rabdare. Cum să stau eu sa editez fotografii si să mă uit ore întregi la un monitor? Eu eram dornic de adrenalină, de făcut lucruri pe grabă, eram iute și mă plictiseam repede. Faceam poze la gramada si nivelul de calitate al acestora cu privire la încadrare si compozitie era undeva spre 0 absolut.

Apoi au aparut iphone-urile si jocul s-a schimbat total. Stăteam cu amicul meu la o bere, când a venit cineva la masa cu un iphone 4, i l-a dat si i-a spus: nu prea mai merge, vezi ce poti sa faci cu el.

Omul i-a reinstalat softul si am inceput sa ne jucam cu el până la returnarea catre proprietar. Treba asta cu fotografia pe smartphone e ok, in sensul ca il ai mereu cu tine si nu trebuie sa cari cine stie ce aparate foto sofisticate. Am fost mereu adeptul expresiei “ to travel light”, adica sa iti iei intr-o drumetie strictul necesar, nu sa te incarci cu multe bagaje. Ei bine, asa e si cu telefonul mobil, de ce sa iei cu tine ditamai aparatul foto dslr, greu si incomod, mai ales cand mergi pe munte si ai nevoie de mai multe prize de prindere pentru stabilitate si de maini, cand iti poti lua in buzunar un iphone 5s si sa il folosesti cand vezi un cadru interesant?

Multi vor spune ca e diferenta mare intre un smartphone si un dslr, lucru perfect adevarat, insa nimic nu-ti poate da usurinta de utilizare si verstilitatea unui telefon mobil, cu camera foto.

Mai e expresia aia super-folosită, cum ca cea mai buna camera foto e aia pe care o ai la indemana intr-un anumit moment, regulile de compozitie, de expunere si de incadrare rămânând aceleasi in orice condiții.

Am reusit cu greu sa imi iau un iphone 3gs de la fata unui amic, plecata prin Anglia, ulterior am sarit la 4s, 5s si mai apoi iphone 7 plus, care e cât de cât bun la imortalizarea cadrelor si editarea fotografiilor mai ales prin aplicatiile mobile Snapseed, Lightrom si Photoshop Express.

Prin 2016 am primit cadou de ziua mea si un Canon 700d cu obiectiv stock si ulterior mi-am luat un obiectiv de 50 mm, care te ajuta sa lucrezi ca un fotograf in devenire, adica sa folosesti mai mult diafragma si sa te misti spre subiectul fotografiei, lucruri de baza in fotografie.

Marturisesc ca sunt pasionat mai mult de fotografia cu telefonul mobil, mai ales in conditiile in care camerele foto de pe telefoanele mobile au evoluat mult spre bine in ultimii ani.

Urmaresc pagini precum iphonephotography school si m-am inscris pe toate paginile accesibile pe facebook, care au ca tema fotografia cu telefonul mobil.

Mi-ar plăcea sa fac fotografii mai mult cu camera foto dslr, dar din pacate nu prea am timp, plus ca nu o iau mereu cu mine, pe unde mă duc.

Oricum treaba asta cu fotografia necesita mult studiu si pasiune, ori eu ma aflu abia la inceput de drum. Sunt perspective ca exista loc de mai bine, dar asta depinde probabil numai de mine si de timpul alocat pentru imbunatatirea deprinderilor de fotografiere in diferite conditii.

Intotdeauna e loc de mai bine 🙂

Muntele Caraiman la Busteni fotografiat pe iphone 7 plus in martie 2020
Castelul Peles fotografiat pe iphone 4s in octombrie 2014
Telecabina din Busteni fotografiata pe iphone 7 plus in martie 2020
La intrare in Sinaia – iphone 7 plus februarie 2020 editare Snapseed
Azuga vedere spre Bucegi fotografiata cu iphone 7 plus
Azuga – iphone 7 plus
Mănăstirea Caraiman ianuarie 2020 – iphone 7 plus
Pădure în Busteni spre Palancă – martie 2020 – iphone 7 plus si Snapseed
Sinaia – decembrie 2019 – iphone 7 plus
Sinaia – septembrie 2019 – iphone 7 plus si snapseed

Pot spune ca am ajuns la un nivel cat de cat ,,impecabil” 😀 pentru fotografia cu telefonul mobil. Peace! ✌️📸

2 gânduri despre „De ce îmi place să fac poze… cu telefonul mobil și nu fac fotografii :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s