I am no man of words – Nu sunt un om al cuvintelor


1 BM-4nIqSd1lpJek9khaM9g

Nu sunt un om al cuvintelor. Niciodată nu am fost. Au fost situații în viață când mi-aș fi dorit să spun și să transmit mai multe, dar din păcate nu am reușit. Am constatat, de-a lungul timpului, că și dacă vorbești prea mult, riști să plictisești interlocutorul. Adică mesajul  pentru a fi înțeles, trebuie să fie clar, scurt și concis.

În ziua de azi, oamenii sunt grăbiți, nu mai au timp să stea să asculte, trăim în secolul vitezei, viața e trăită pe fugă. În trecut îmi aduc aminte cum, la țară fiind la bunica din partea mamei, într-un sat din Dâmbovița, vedeam oamenii cum stau pe prispa casei sau pe o bancă din lemn la poartă și deapănă amintiri de dimineața până seara. Știu pare acum o lume idilică, dar în trecut oamenii aveau mai mult timp să stea la povești. Acum nu prea mai știu cum arată satul românesc, dar bănuiesc că s-a schimbat și el, am refuzat constant invitația unchiului meu de a vizita vechea casa a bunicii, pentru ca nu mai sunt persoanele cu care îmi identificam copilăria, respectiv mama și bunica.

Revenind la puterea cuvintelor, aceasta am descoperit-o din cărți, care m-au purtat în copilărie și adolescență în alte lumi, nu pot decât să-mi reamintesc cu plăcere titluri clasice citite de mai multe ori:  Winnetou  –  de Karl May, Comoara din Lacul de Argint – Karl May, Old Surehand -Karl May, Insula Misterioasă – de Jules Vernes, Cei trei mușchetari -de Alexandre Dumas, Robin Hood – de Alexandre Dumas, Contele de Monte Cristo – Alexandre Dumas și multe alte titluri, care reprezentau lecturi obligatorii la școala primară și gimnazială. Astăzi nu știu ce și dacă mai citesc elevii, prizonieri ai telefoanelor mobile și tabletelor.

Astfel apare un fel de analfabetism intelectual, adica unii folosesc cuvinte al căror sens nu-l înțeleg, ca să nu mai amintesc gravele dezacorduri dintre subiect și predicat, pe care le aud zi de zi în vorbirea curentă, la oamenii pe care-i întâlnesc. Recunosc îmi zgârie auzul, dar trec peste, pentru ca regula a devenit să nu vorbești corect din punct de vedere gramatical.

Prins în anturaje proaste, am avut tendința și sunt sigur că am vorbit ca ei, cu greșeli gramaticale, diferența fiind că eu am realizat greșeala, ei nu. Am încercat mereu să mă corectez, deși sunt oarecum coleric și mai spun cu voce tare, cam orice-mi trece prin cap și asta nu e bine.

Uneori oamenii se tem de adevăr, chiar dacă e pregnant, adică nu poți să spui că albul e negru și invers. Se tem să spună  adevărul pentru a nu fi răniți, marginalizați, excluși.

Eu merg pe ideea: spune adevărul și adevărul te va elibera ( tell the truth and the truth will set you free), chiar dacă nu toți acceptă adevărul sau adevărul poate fi dureros.

Acum partea cu adevărul e relativă, pentru că adevărul meu, poate să nu coincidă întodeauna cu al tău, lucrurile sunt întotdeauna interpretabile în funcție de perspectiva celui care le analizează. Să nu filozofăm, e un fel de:  într-o dispută contradictorie, adevărul este mereu undeva la mijloc 🙂

Ce e mai dureros e că nu am reușit mereu să ma fac înțeles, în diferitele conjuncturi, în care viața te pune, nu am reușit să transmit emoția în cuvinte și constat cu tristețe că marile rupturi apar în orice domeniu din lipsa de comunicare.

În orice organizație, care implică mai mult de 2 oameni, comunicarea este celula de bază pentru a face lucrurile să meargă mai departe. Din păcate multe din afacerile și organizațiile falimentare au avut la baza lipsa de comunicare, pe lângă alte greșeli manageriale.

Și mai e ceva ce m-a învățat viața din păcate: trebuie să te desparți de cei dragi cu cuvinte calde, pentru că din păcate realitatea a arătat că dacă ești supărat, s-ar putea să nu mai apuci să te împaci. Știu este un adevăr dureros al existenței umane, dar din păcate nu suntem nemuritori. 😦

Ok, să încheiem într-o notă mai optimistă: Citiți fraților, pentru că puterea cuvintelor e magică și vă va ajuta mai târziu să comunicați eficient! Cam asta e! Peace! ✌️

 

 

Un gând despre „I am no man of words – Nu sunt un om al cuvintelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s