Memorabilul gol al lui Van Basten


EM 1988. Finale: Niederlande - UdSSR am 25.6. in München (2:0). 2:0 durch van Basten (Hol.).

(GERMANY OUT) Europameisterschaft 1988. Finale: Niederlande – UdSSR am 25.6. in München (2:0). Tor zum 2:0 durch Marco van Basten (Hol./li.). Re: Litowtschenko (UdSSR). (Photo by Horstmüller/ullstein bild via Getty Images)

Prin 1988,se juca Campionatul European de fotbal, tara gazda fiind Republica Federala Germana, la aceea vreme inca mai existand doua Germanii, una federala si alta democrata, cele doua unindu-se in 1990, dupa caderea zidului Berlinului.

Ca de obicei, urmaream campionatul european de fotbal la vecinii bulgari, pentru ca televiziunea romana comunista nu transmitea competitia, fiind ocupata cu crearea cultului personalitatii lui Ceausescu.

Olanda ajunsese in finala, dupa ce umilise Anglia lui Gary Lineker prin grupe  cu 3-0 si in semifinala invinsese Germania, tara gazda, cu 2-1  intr-un meci arbitrat de un roman Rainea sau Igna, nu mai stiu cu precizie.

Olanda, portocala mecanica, cum o numeau ziaristii vremii, pierduse doua finale de campionat mondial in vremea lui Johann Cruyff, prima oara in 1974 contra Republicii federale Germane si in 1978, la Buenos Aires contra Argentinei.

La europeanul din 1988 Olanda venise cu tripleta magica Gullit, Rijkaard si Van Basten, acesta din urma avand doar 24 de ani, jucand inca la Ajax Amsterdam si avand o eleganta in joc care imi amintea de Belodedici de la echipa noastra campiona europeana in 1986 Steaua Bucuresti.

Primul gol al finalei cu fosta URSS (CCCP) a fost marcat de Ruud Gullit cu capul din careul mic.

Apoi a venit momentul de magie a lui Van Basten care a uimit o lume intreaga. In poarta rusilor era Rinat Dassaev, pe care il invinsese si Lacatus la Moscova cu un drop perfect pe un teren inghetat, intr-un meci al Stelei in Cupa Campionilor.

Van Basten era pierdut undeva spre linia de fund a terenului advers, in apropierea fanionului de la coltul terenului, spre corner. Centrarea a venit lunga, in cross de la Muhren de pe la mijlocul terenului, acesta zarindu-l liber in terenul advers. Mingea a plutit ireal pret de cateva secunde spre Van Basten, acesta privind-o usor imobil, fixat undeva spre tusa rusilor, intr-un unghi mort, paralel cu poarta lui Dassaev.

Ce a urmat a fost aprope ireal: Van Basten a incercat imposibilul, s-a ridicat usor in aer ca o felina sau animal de prada si a lovit mingea din vole, cu piciorul drept, aceasta a descris un arc de bolta si a ajuns dintr-un unghi imposibil in poarta lui Dassaev. Spectatorii nemti, olandezi, rusi si alte natii s-au ridicat in picioare si au inceput sa aplaude ca la opera, iar fotografii nu conteneau din a face poze. Comentarorii radio-tv erau innebuniti de realizarea urmasului lui Cruyff.

Peste ani Van Basten avea sa devina cel mai bun golgeter al campionatului italian, jucand la AC Milan, intr-un campionat ,,lo scudetto”, in care tactica principala era apararea, ,,cattenaccio” cum il numesc italienii, si devenind cel mai bun marcator din campionatul italian la aceea vreme. In 1989 Milanul lui Van Basten si Gullit a invins Steaua Bucuresti in finala Cupei Campionilor Europeni din 1989,finala disputata la Barcelona, doua din golurile finalei fiind marcate de Van Basten.

Din pacate, Van Basten s-a retras timpuriu prin 1994 urmare a unor accidentari consecutive la menisc, care nu i-au mai permis continuarea carierei fotbalistice.

Pe pelicula tv si in retina iubitorilor de fotbal va ramane mereu plutirea sa, voleul din finala cu rusii şi golul memorabil, care au ridicat fotbalul la nivel de arta, asemnea pictorului Van Gogh.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s