După 7 ani de seceta, Steaua a devenit campiona a Romaniei


sursa: http://www.gsp.ro

Sub semnul cifrei simbol, moştenită de la idolul Lăcătuş, s-au scris ultimele sezoane seci ale Stelei: ieri, Bourceanu a ridicat trofeul după ce toţi spectatorii au compus harta roş-albastră a României.

573356-atmosfera-steaua-brasov

Un puşti de 5 ani doarme într-o maşină cu număr de Giurgiu, parcată în faţa arenei. Îmbrăcat în tricoul Stelei, cu un steag „făcut de-acasă” care se prelinge pe patul-banchetă. „Hai, Luca, e ora 5! Hai să vezi cum vine lumea la stadion!”, strigă tatăl stingîndu-şi ţigara.

24

Puştiul în roş-albastru, toropit de căldură, se dezmeticeşte cu gesturi candide şi iuţi, apoi deschide uşa maşinii. Luca e parcă Steaua însăşi: după 7 ani în care titlul a fost visul unui somn greu, trezită nărăvăş, a gonit pînă la seara cînd sărbătoarea i se cuvine şi o aşteaptă.

573400-bucurie-steaua-autocar

Show veritabil cu teren arabil
Stadionul se umple în vreme ce numele jucătorilor stelişti răsună şi îmbracă în zgomot aiuritor împrejurimile. Să tot fie 50.000 de oameni ce privesc porţia de maidan veritabil din careul lui Tătăruşanu, produsă de ultimul concert. „Depeche… incomod!”, se amuză fanii.

Steaua intră cu tricouri pro-Becali, Rusescu abia şi-l dă jos şi face 1-0. Jucătorii pornesc o horă! Szukala reia cu capul pentru 2-0. Altă coregrafie: lunetistul „doboară” colegii de echipă. Ce-i cu liniştea asta pe stadion, totuşi?

Geografia inimilor
E minutul 10 cînd cei 50.000 se ridică urlînd de fericire: culorile se unesc, se naşte exerciţiul de dragoste al tribunelor. Harta României creşte roş-albastru, Arena e o corabie curgînd amplu pe ecranele tv, fără nevoie de ţărm, pînă şi în celula de la Rahova. Ce paradox: să lipsească de la „nuntă” tocmai cel care dă, de ani buni, „darul” cel mare şi singurul! Bourceanu face semn colegilor să paseze calm, de-a latul. E dreptul lui să vadă în ce i s-a preschimbat truda. Braşovenii? E parcă meciul sezonului şi pentru ei.

Viitorul şi Severin? Delete!
Reghecampf îl schimbă pe Rusescu în minutul 24, numărul la care a visat poporul stelist un sezon întreg. Înlocuirea simbolică îl trimite pe Raul să cînte cu galeria. În iarbă, Steaua dansează la ani-lumină distanţă ca joc de 2-5 cu Viitorul şi remiza cu Severinul. Se şutează din toate poziţiile spre poarta lui Mutu, Gardoş fentează la limita careului mare, Reghe şi MM Stoica sînt chemaţi să salute tribunele în timpul meciului şi răspund rîzînd. La pauză, toate golurile Stelei din sezonul de Liga 1 rulează pe cubul Arenei: 70 de trepte, pînă aseară, la care un pensionar se uită vrăjit: „Uite, la meciul ăsta n-am fost…”.

Promisiunea lui Dodel şi „tonul” lui Gardoş
La reluare, Nikolici înscrie cu capul pentru 3-0, să fie clar că-i vorba de un meci-recapitulare, în care Steaua arată cum a cîştigat titlul. Iar Tănase încheie în 4-0 după cea mai frumoasă fază a sa din tot sezonul. Şi cam ăsta a fost meciul!

Raul ţîşneşte de pe bancă, Szukala şi Lato se suie pe transversală, iar Gardoş anunţă la microfon explozia: „Sînt fericit şi mă simt bineeee…”. Ca un plămîn uriaş, umplut vreme de-un an cu emoţii, picături de amar şi triumfuri, stadionul Stelei respiră prin zîmbetele jucătorilor.

În numele lui Neşu
MM devine prezentator la decernarea medaliilor, care începe cu staff-ul tehnic, unde Neubert e lider la aplauze primite. Cine nu credea în analiza tribunei? Rînd pe rînd, fotbaliştii urcă pe podium. Pe neaşteptate, cît e premiat Gabi Matei, steliştii desfac şampaniile spre Reghe şi Mihai Stoica! La cîţiva metri, cu piciorul în ghips, întins pe scaun, Chipciu surîde amar.

Se apropie în cîrje de podium şi emoţionează arena. 50.000 de fani, exceptînd o peluză, aplaudă numele lui Gigi Becali. Stadionul redevine o singură voce cînd managerul şi echipa dedică titlul lui Mihai Neşu. Bourceanu ridică trofeul şi… restul e poveste! Iureşul a început deja să se scurgă spre piaţă, iar noaptea să se împlinească.

În patria unui fotbal acoperit de condamnări, dosare şi instanţe, Steaua a triumfat cu 50.000 de martori fericiţi şi a redevenit avocatul speranţelor înspre Europa fotbalului adevărat.

guardian-bun

*Presa străină nu a rămas impasibilă la mişcările de forţe din Bucureşti şi a menţionat petrecerea Stelei ca unul dintre evenimentele importante ale zilei de ieri.

Steaua a sărbătorit de o manieră impunătoare titlul cu numărul 24. După şapte ani de secetă pe plan intern în ceea ce priveşte câştigarea campionatului, roş-albaştrii au declanşat fiesta şi au făcut risipă de energie pentru marcarea celui de-al 50-lea trofeu intern (24 de titluri, 21 de Cupe, 5 Supercupe).

Cu mici excepţii, evenimentul a fost fără cusur, la el contribuind din plin şi miile de fani care au creat o atmosferă de gală, atât pe stadion, cât şi în „drumul fericirii”, aşa cum a numit extrem de plastic Anghel Iordănescu deplasarea de la Naţional Arena către Piaţa Constituţiei.

Evenimentul a atras prin amploarea sa şi atenţia presei străine, The Guardian menţionând sărbătoarea titlului de către Steaua drept unul dintre faptele de consemnat ale zilei de marţi.

Jucătorii Stelei au celebrat în Piaţa Constituţie din Bucureşti cucerirea titlului. Fotbaliştii au sosit în Piaţă într-un autobuz descoperit, după ce au fost însoţiţi pe traseu de mii de fani din toată România.„, notează guardian.co.uk.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s