Acest copil cu suflet mare…


messi

Considerat de mulţi specialişti cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, Leo Messi reprezintă un model şi în afara terenului.

Omul care tocmai a primit al patrulea Balon de Aur din carieră la doar 25 de ani a avut un an 2012 incredibil, în care a depăşit record după record, cel mai notabil fiind cel al golurilor înscrise într-un an calendaristic.

Cu 91 de goluri marcate în 2012, Messi a depăşit performanţa reuşită de Gerd Muller în 1972: 85 de goluri marcate pentru Bayern şi Germania de Vest.

Conform kckrs.com, Messi şi-a marcat recordul trimiţându-i lui Gerd Muller un tricou cu autograf şi cu mesajul: „Cu respect şi admiraţie!”

messi1

messi-epa

Voturile pentru „Balonul de Aur” se aseamănă mult cu cele de la celebrul concurs de muzică. Algerienii l-au ales pe Benzema, italienii n-au votat niciun spaniol, africanii „au mers” pe Drogba, iar pentru lumea a treia a fotbalului nu există decât două nume: Messi şi Ronaldo

Messi a câştigat trofeul pentru a patra oară consecutiv, strângând 41,60% din voturile exprimate de căpitanii, selecţionerii şi jurnaliştii din ţările afiliate FIFA

Mario Balotelli a ieşit pe ultimul loc în clasament, cu mai puţine voturi primite chiar şi decât cele neexperimate

Luni seară, Lionel Messi a doborât un nou record. De data aceasta nu pe terenul de fotbal, acolo unde se descurcă cel mai bine, ci la gala decernării „Balonului de Aur”, organizată de FIFA la Zurich. Argentinianul de 25 de ani a câştigat trofeul pentru a patra oară consecutiv, stabilind un record greu de doborât de vreun alt jucător. „Decarul” Barcelonei a strâns 41,60% din totalul voturilor experimate de căpitanii, antrenorii şi câte unui ziarist din fiecare stat afiliat la FIFA, cu aproape 18 puncte procentuale mai mult decât locul secund, Cristiano Ronaldo. Iar Messi a câştigat „Balonul de Aur” şi datorită unor voturi exotice. Astfel, el a fost votat drept cel mai bun jucător din 2012 de căpitanii statului Bhutan, Pasang Tshering, al Insulelor Cayman, Ian Lindo, sau al antrenorilor statului Aruba, Herbert Beeldsnijder, sau Insulelor Virgine Americane, Eustace Bailey. Lista nu se opreşte aici, Messi fiind votat şi de reprezentanţii Bruneiului, Palestinei sau ai Tadjikistanului. În schimb, căpitanul naţionalei din Samoa Americană, Liatama Amisone, sau antrenorul naţionalei din Macao, Leung Wing Sui, l-au preferat pe Cristiano Ronaldo.

Situaţii bizare în Africa

Aşa cum era de aşteptat însă, globalizarea votului a condus şi la câteva situaţii bizare. Spre exemplu, atacantul francez Karim Benzema, care a încheiat pe locul 22, penultimul în ancheta realizată de FIFA, cu 0,11% din voturi, a fost ales doar de un singur votant din cei 510 individuali. Şi chiar pe primul loc! Nu e de mirare că acesta a fost chiar căpitanul naţionalei Algeriei, Madjid Bougherra, ţară din care provin părinţii lui Benzema. O altă situaţie ciudată s-a înregistrat tot pe continentul african. Căpitanul naţionalei Coastei de Fildeş, Didier Drogba, a fost ales drept cel mai bun jucător din 2012 atât de căpitanul, cât şi de antrenorul naţionalelor din Mali, Guyana, Namibia şi Sudanul de Sud. Totuşi, aceste voturi nu l-au ajutat pe actualul jucător al lui Shanghai Shenhua să urce decât pe poziţia a opta în ancheta FIFA, cu 2,60% din voturile exprimate.

Balotelli, ultimul în clasament

Nominalizat datorită evoluţiei bune de la Euro 2012, Mario Balotelli a fost pus într‑o postură penibilă. Italianul de la Manchester City a totalizat doar 0,07% din voturile exprimate, mai puţin chiar şi decât voturile neexprimate de ziariştii din Bahamas, Burma, Bahamas, Kîrgistan sau Insulele Virgine. Pe Balotelli l-au votat doar trei căpitani, de fiecare dată italianul fiind a treia preferinţă. „Vinovaţi” au fost căpitanii Austriei, Christian Fuchs (coleg cu Marica la Schalke), al Palestinei, Attal Fahed, şi al statului Laos, Vixay Phaphouvaninh.

Clasament final „Balonul de Aur” 2012
1. Lionel Messi (Argentina) 41,60%
2. Cristiano Ronaldo (Portugalia) 23,68%
3. Andres Iniesta (Spania) 10,91%
4. Xavi Hernandez (Spania) 4,08%
5. Radamel Falcao (Columbia) 3,67%
6. Iker Casillas (Spania) 3,18%
7. Andrea Pirlo (Italia) 2,66%
8. Didier Drogba (Coasta de Fildeş) 2,60%
9. Robin van Persie (Olanda) 1,45%
10. Zlatan Ibrahimovic (Suedia) 1,24%

Italienii şi portughezii nu au votat niciun spaniol, iar ultimii nu l-au nominalizat nici măcar pe Messi între primii trei jucători ai lumii

Casillas l-a votat pe Mourinho

Deşi se află la cuţite de mai bine de un an cu antrenorul lui Real, Iker Casillas l-a votat drept cel mai bun antrenor în 2012 chiar pe Jose Mourinho, în dauna selecţionerului „Furiei Roja”, Vicente del Bosque. Totuşi, Mourinho s-a clasat pe locul secund în topul antrenorilor, titlul fiindu-i acordat lui del Bosque, care a câştigat Euro 2012.

Ce a făcut Messi în 2012
-a câştigat Cupa Spaniei şi a marcat 91 de goluri
Ce a făcut Ronaldo în 2012
-a câştigat titlul şi Supercupa în Spania şi a ajuns cu Portugalia în semifinalele CE
Ce a făcut Iniesta în 2012
-a câştigat CE cu Spania şi Cupa Spaniei

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s