This is the question- de Radu Cosaşu


Articol reprodus integral din Gazeta Sporturilor – sursa http://www.gsp.ro

This is the question

March 16th, 2012 | Radu Cosaşu

Un punct de vedere în dezbaterea dezbaterilor.

Messi, in meciul cu Bayern Leverkusen

Fie şi la o săptămînă după orgia lui Messi în meciul cu Leverkusen, nu cred că e prea tîrziu pentru a-l saluta pe Andrei Niculescu, cel care vinerea trecută a avut inspiraţia să scrie clar că “niciodată nu vom putea da răspunsul corect la întrebarea «Cine e cel mai bun fotbalist din istorie?»”. Dînsul nu a ezitat să titreze că aceasta e dezbaterea dezbaterilor şi sînt convins că nu exagerează – that is the question, aceasta e întrebarea, oricîte se întîmplă în Ghencea, Pipera, Cluj şi chiar la Manchester, unde United, în fine, a-ntrecut-o pe City în clasament. Copilăreşte sau matur de-a binelea, după fiecare nebunie a lui Lionel şi Cristinel, nu putem trece peste chestiunea asta aproape bolnăvicioasă: “Bă (e o abundenţă de bă la începutul oricărei întrebări în română), cine este cel mai bun din lume?”. Sigur că imediat ne apar în faţa ochilor Pele şi Maradona şi iar pornesc frămîntările clasice: putem compara geniile de azi cu cele de ieri?, apărările de atunci mai au ceva din ferocitatea celor de azi? Nu putem da răspunsul corect, dar, ca de obicei în problemele grele, putem interveni cu nuanţe care îmblînzesc violenţa presiunii.

Maradona, la mondialul din Spania 1982, in meciul cu Brazilia

Pele

De ani de zile, mă feresc să numesc pe cel mai bun fotbalist din toate timpurile, argumentînd vesel că nu am trăit în toate timpurile şi nu pot să fiu arogant cu istoria, fie ea doar a fotbalului. De vreo cîteva săptămîni sînt însă în posesia altei idei; mi s-a dăruit un dicţionar francez foarte recent (2011), un dicţionar rock, istoric şi politic al fotbalului, avîndu-l drept autor pe Hubert Artus*, un ziarist specialist în materie, care îşi permite să fie şi subiectiv într-un dicţionar. Ca atare, la articolul consacrat lui Garrincha, el poate scrie aşa: “Pentru noi, Garrincha este, împreună cu Best, Cruyff şi Maradona, cel mai bun fotbalist din cîţi a cunoscut planeta” (şi urmează patru pagini despre Garrincha, cu trimitere în final la ceilalţi trei, nu şi la Messi). E ceea ce, deodată, mi-a luminat ideea următoare: Cel mai bun fotbalist, fie şi din toate timpurile, este o sinteză a altor 3-4 genii văzute sau recunoscute ca atare; este un punct de vedere care, chiar emoţional vorbind, mi se pare raţional. E ceea ce mă face să scriu că, pentru mine, la noi, pe văzute, cel mai bun fotbalist din istoria vieţii mele este un Petchovschi – Apolzan – Dobrin – Hagi. Cu precizarea imediată: nu ţin să fiu perfect şi să mi se dea întotdeauna dreptate!

*Titlul exact al dicţionarului este în franceză: Don Qui Foot, şi derivă dintr-un joc de cuvinte cu numele editurii: Don Quichotte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s