Echipa tuturor timpurilor


Echipa tuturor timpurilor

de Adrian Georgescu sursa: http://www.gsp.ro

Iaşin – Cafu, Baresi, Maldini – Zidane, Beckenbauer, Maradona, Cruyff – Garrincha, Pelé, Best.

În echipa mea favorită, care nu ţine cont de trecerea vremii, între buturi stă Iaşin. Nu l-am văzut jucând pe “omul în negru”, dar e singurul portar care a luat “Balonul de Aur şi se spune că avea reflexe uluitoare. Fundaşul stânga nu poate fi decât Maldini-fiul, a cărui absenţă din formaţia de început a lui AC Milan încă mă ia puţin pe nepregătite. Apoi, recunosc, aş vrea să se uite şi doamnele la meciurile echipei mele. În centrul defensivei va sta – e un fel de-a zice “va sta”, căci se va mişca tot timpul – Franco Baresi, cel mai inteligent apărător pe care l-am văzut vreodată. Fundaşul dreapta, în mod obligatoriu, este brazilian, căci nicio altă ţară n-a făcut din acest post o instituţie naţională. Dintre Djalma Santos, Carlos Alberto, Leandro şi Cafu, l-aş alege totuşi pe ultimul. E nevoie de forţă şi de travaliu în această alcătuire de artişti. În plus, oamenii din linia de fund ar trebui să aibă despre ce vorbi în lungile perioade în care echipa lor atacă.

În faţa fundaşilor e locul Kaiserului. Mi-ar plăcea ca Beckenbauer şi Cruyff să facă parte din aceeaşi echipă. E nevoie de baterist şi de basist într-o formaţie, primul să inducă ritmul şi siguranţa, al doilea să contureze pe nesimţite liniile fluide pe care se sprijină soliştii, iar între ei să existe o tensiune, o problemă nicicând rezolvată.

Aţi observat?, vom juca 3-4-3. Numai echipele mari pot evolua într-o asemenea formulă sinucigaş de ofensivă. Apoi, ar fi păcat să ai un al doilea fundaş central pentru a şterge praful pe linia de şaisprezece metri, dar să nu-l poţi folosi pe Zidane. Da, pe Zidane, nu pe Platini, cum simt că mulţi aţi fi dorit. În afara talentului de a dribla şi a viziunii sale în joc, a eleganţei şi a preciziei, Zinedine a fost ultimul mare lider de echipă naţională.

Evident, Maradona e numărul 10. Aici nu mai e nimic de spus, mai ales că adversarii vor fi treisprezece. Nu pentru a avea o şansă în faţa echipei mele de vis, ci pentru că Best şi Garrincha s-ar plictisi groaznic cu un singur adversar direct şi ar începe să închine prematur pahare la colţul terenului, făcând dedicaţii către cel de pe partea opusă. Nu-i vom transforma în trenuri de mare viteză, obligându-i să coboare în sprijinul apărării ori să facă pressing până la istovire: o echipă mare e una liberă şi nepăsătoare.

Iar dacă Pelé ar avea crampe sau ar fi ocupat cu declaraţiile, în locul lui va intra Marco van Basten, poate cel mai graţios fotbalist pe care l-a văzut vreodată iarba.

Puteţi învinge această echipă?

Nota noastra: cu siguranta in locul lui George Best ar intra si Lionel Messi, macar atunci cand britanicul se ducea sa bea o bere… 🙂

ca am inteles ca-i placea… de Van Basten ce sa spun, jos palaria, poate fi titular indiscutabil…

Hai sa-i vedem pe eroi:

Lev Yashin

Cafu

Baresi

Maldini

Zidane

Beckenbauer

Maradona

Cruyff

Garrincha

Pele

Best

Si rezervele de lux:

Van Basten

Messi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s