Mircea Lucescu…


Un nou articol al acestui tanar debutant care promite:

Mircea Lucescu, geniul frustrat

 

Lucescu. Mircea Lucescu. Ehei, generos subiect, sursă inepuizabilă de comentarii. Şi v-am mai şi zis că sunt stelist. Promit să fiu cât pot de obiectiv.

Deci Mircea Lucescu. Omul? Doar cât apare în declaraţii şi în carieră, niciodată atac la persoană sau glume pe seama numelui. Fotbalistul? Mai la iarnă când va fi pană de subiecte.

Rămâne antrenorul. Cel mai mare antrenor român zic unii. Chestiile astea cu ierarhiile mă cam enervează. Pentru că sunt foarte relative. Par o joacă de copii ţinuţi prea mult la lecţii. Vreţi o demonstraţie? Ia să vedem care ar fi cel mai mare antrenor al lumii. Rinus Michels care a inventat fotbalul total şi n-a câştigat decât campionatul european? Zagallo? Beckenbauer? Dar de Vittorio Pozzo ce ziceţi? Cum cine-i ăsta? Cel mai mare antrenor al tuturor timpurilor. De ce? Păi a câştigat două campionate mondiale cu Italia în 1934 şi 1938. Sau Vicente Feola „El Gorde”? Primul antrenor care a luat Campionatul Mondial pentru Brazilia în 1958. Ce ziceţi, care o fi?

Deci, până un alta Lucescu rămâne un antrenor foarte bun, căci la performanţe cu echipe româneşti e depăşit de alţii. Excelent meseriaş, indiscutabil. La fel, bun pedagog sau mai degrabă foarte bun modelator de caractere. Dar se ridică un semn de întrebare. Cum o fi făcând el performanţă, pentru că dacă stai să-i citeşti declaraţiile, rămâi de cele mai multe ori stupefiat. Dacă aşa se manifestă şi în faţa lui Raţ, Jadson şi compania, n-ar mai juca ăia nimic. Şi-ar da pumni în cap unul altuia precum uriaşii din desenele cu Popeye marinarul.

Nu mă refer la faptul că îl apără pe Răzvan până în pânzele albe. E ceva normal. Am avut, până acum doi ani o femeie drept şefă, ceva extraordinar, cu o minte brici şi nas pentru afaceri ce     n-am pomenit. Rea ca naiba, îmi făcea creierii varză, dar o admiram şi când mă tortura psihic. Ei bine, făptura asta urieşească, devenea blândă ca un mieluşel când apărea în cadru fii-sa, despre care credea că-i moşteneşte talentul pentru afaceri. Şi aia săraca, puncte, puncte că m-ar cenzura administratorul acestui site.

Vreau să zic de ieşirile lui publice. Totul a început în perioada în 1990 când a preluat Pisa lui Anconetani. Luat de val, Il Luce a promis participarea în Cupa UEFA la final de sezon. Şi a retrogradat cu surle şi trâmbiţe, deşi obiectivul şi-l stabilise el însuşi nu boss-ul italian, care o fi rămas şi el puţin mirat. Au urmat multe declaraţii savuroase. Ultima, se ştie, aia cu Herea dobitocul. De parcă faultul l-ar fi făcut pe linia porţii, nu la mijlocul terenului.

Cazul Steaua e arhicunoscut. Ai zice că steliştii erau ăia răi, care sugeau sângele românilor şi dinamoviştii, cavalerii dreptăţii. Imediat după revoluţie, s-a stabilit că Dinamo fusese cea mai urâtă echipă. Adică detestată, nu că era Mihăescu mai urât ca Pistol. Atât de detestată că la un moment dat, şefii dinamovişti au vrut să schimbe numele Dinamo cu cel al uzurpatei Unirea Tricolor. Ba parcă au şi făcut modificarea pentru scurt timp.

Şi atunci care e misterul? Cred că am găsit ceva. Mircea Lucescu ştie că e un antrenor foarte bun, chiar genial câteodată, are conştiinţa propriei valori. Asta vine cu un ego mărit. Adică omul vrea să i se recunoască valoarea. De aceea când iese în luminile rampei vrea să epateze, să zică ceva cu miez, ca să arate cât e de deştept. Din păcate, am spus, de cele mai multe ori, efectul e total opus celui scontat.

Pentru că nu mă îndoiesc că în particular Mircea Lucescu e superbăiat, cum ar zice generaţia Facebook. Altfel nu ar avea rezultate. Şi mai e cineva care garantează pentru asta, care a mărturisit şi pe care eu îl cred. Cel de care ne e atât de dor: Ioan Chirilă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s